Ülser Nedir, Ülser Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Ülser hastalığı
ile ilgili merak edilen bilgiler ve ülser tedavi seçenekleri yazımızın devamındadır.

Ülser ne demektir?

Normal şartlarda ülser kelimesi söz konusu olduğunda, halk arasında çok büyük bir çoğunluğun aklına gelen ilk durum mide rahatsızlığı olarak anılan ülserdir. 

Ancak ülserin esas anlamı açık yara halini ifade etmektedir. Yani ülser denilince bu tip hastalık durumları sadece midede değil; yemek borusunda veya sindirim sisteminde yer alan 12 parmak bağırsağında da meydana gelebilmektedir.

Ülserin metabolizmada oluşmasına en büyük sebepler olarak gösterilen tetikleyici ilaç kullanımının, sigara kullanımının ve bakteri saldırısının etkisiyle dokular zarar görmekte ve mide asidinde artışlar meydana gelmektedir. 

Bunun dışında az önce saydığımız diğer organlarda da sıkıntı çıkabilmekte ve sindirim sıvılarının bulunduğu organlarda yara oluşmasın durumu gözlemlenmektedir.

Bir bireyin vücudunda ülser olduğu hakkında şüpheler varsa veya ülser olduğu kesinleşmişse, kesinlikle geç kalmadan bir tedaviye başlanması gerekmektedir. Kullanılacak ilaçlar ve antibiyotiklerle bu hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır. 

Ülserin ameliyatlık duruma gelmesi çok nadir olarak görülmekte, genel anlamda hastalar yapılan ilaç tedavileriyle iyileşebilmektedirler. Ancak ve ancak mide kanaması veya mide delinmesi durumlarında acil bir ameliyata alınma durumu gerçekleşebilmektedir.

Ülser belirtileri nelerdir?

Normal şartlarda mide mukozasının salgılamış olduğu mukus, mideyi kaplayarak dışarıdan gelecek etmenlere ve asidik etmenlere karşı korumaktadır. 

Ancak bu mukus salgısındaki bir eksiklik ve bozukluk midenin çok fazla asit salgılamasına, bu duruma karşı dayanıksız olup yavaş yavaş ülser oluşmasına neden olmaktadır.

Mide ekşimesi sorunu yaşayan bireylerin bu sorunları hiç geciktirmeden bir iç hastalıkları uzmanına göstermeleri gerekmektedir. Çünkü bu hastalık hem can yakıcı fiziksel sıkıntılar verebildiği gibi sürekli bir yanma ve stres durumunda olunduğu için ruhsal olarak da rahatsız edici boyutlar yaratabilmektedir.

Bahsi geçen ağrılanma, mide ekşimesi, yanması, stres faktörü gibi belirtiler ortaya çıktıktan sonra eğer birey bu belirtileri umursamayıp bir tedaviye gitmediği sürece belirtilerin kıstası iyice artabilmekte; kişi yemek yedikten 3 saat sonra sırtına doğru şiddetli ağrılar yayılabilmekte, hem terleme hem de baş dönmesi durumları meydana gelebilmekte; daha da ileri safhalarda kusma ve kan gelmesi durumları da baş gösterebilmektedir.

Ülser hastalığı nasıl tedavi edilmektedir?

Ülser hastalığının tedavi aşamasında yapılacak diyetler, ilaç kullanımı ve gerekiyorsa ameliyat müdahaleleri akıllara gelmektedir. Bu üç ayrı seviyedeki tedavinin de detayları şu şekilde olmaktadır;

Ülser diyeti : Ülser tedavisinin en zararsız ve en başlangıçtaki aşamasıdır. Yapılacak özel diyetler sayesinde ülseri tetikleyecek her türlü yiyecek ve içecek kişinin hayatından çıkartılarak; bunun yerine ülseri tetiklemeyecek bir takım besinler tüketilmesi desteklenmektedir. 

Burada unutulmaması gereken en önemli olgu, her bireyin ülser hastalığında midesini tetikleyecek yiyeceklerin ya da içeceklerin farklılık gösterebileceği ihtimalidir. 

Yani; bir bireye süt iyi gelebilirken diğerine gelmeyebilmekte ya da bir bireye soğan ciddi anlamda dokunurken diğer bir bireyde herhangi bir olumsuz etki yaratmayabilmektedir.

Ülser ilaçları : Hem ülser tedavisinde hem de reflü tedavisinde kullanılan başlıca ilaç içerikleri Nizatidin, Famotidin, Ranitidin, Lansoprol ve Omeprozol’dür. 

Bahsi geçen içerikler mide asitlerinden oluşan sıkıntıları ve yakma hissini ortadan kaldırabilme durumunu yaratmaktadırlar. Bu ilaçların yanında “protein pompa inhibütorleri” denilen ilaç çeşitleri de bu saydığımız ilaçlardan daha da fazla midedeki asidi ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

Ülser ameliyatı : Bugüne kadar ülser şikayetiyle uzmanlara başvuran hastaların hemen hemen hepsi özel diyet yöntemleriyle ve ülser hastalıkları için düzenli kullandıkları ilaçlar sayesinde iyileşebilmişlerdir. 

Ancak bazı durumlarda ilaçların beklenen etkiyi yaratamamasından veya daha da önemlisi ilaç tedavisine ve diyet tedavisine oldukça geç kalınan durumlarda midede kanamaların, tıkanmaların ya da delinmelerin gerçekleşebilmesi gayet olağan bir durumdur. 

Böyle bir durum tespit esildiğinde hasta olabilecek en kısa sürede ameliyata alınıp sıkıntılı bölgeye gereken müdahale yapılmalıdır.
-- sponsor içerik --

---