Sosis Yememeniz İçin Bir Araştırma Daha!
Kahvaltı sofrasınının vazgeçilmez besinlerinden olan sucuk, salam ve sosis gibi işlemiş et ürünlerinin zararları uzmanlar tarafından sık sık dile getirilse de, yine de hızla tüketilmeye devam edilmektedir.İşte sosisin zararları ile ilgili araştırma.

İngiltere Glasgow Üniversitesi Sağlık ve Refah Enstitüsü’nde yapılan araştırmalara göre, işlenmiş et tüketimindeki artışla meme kanseri riskindeki artışın bağlantılı olduğuna dair verilere ulaşıldı.

Aman dikkat! Sosiste kanser riski çıktı

Meme kanserinde yüzde 50 artış
İngiltere Glasgow Üniversitesi Sağlık ve Refah Enstitüsü’nde yapılan araştırmalara göre, işlenmiş et tüketimindeki artışla meme kanseri riskindeki artışın bağlantılı olduğuna dair verilere ulaşıldı. 60 binden fazla kadını analiz eden araştırmacılar, haftada ortalama iki sosise denk gelen işlenmiş et tüketiminin, meme kanseri riskinde yüzde 50 civarında artışa neden olduğunu buldular.

262 bin kadın araştırıldı
İngiltere Glasgow Üniversitesi Sağlık ve Refah Enstitüsü’nde yapılan araştırmanın detayları şöyle; “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2015 yılında işlenmiş etlerin kolorektal kanser riskini arttırdığını doğrularken, kırmızı eti “muhtemelen kanserojen” kabul ediyordu. Bu sonuçlar yapılan 800’den fazla çalışmaya dayanarak ortaya konuldu. Önceki araştırmalar ayrıca, işlenmiş kırmızı etlerin göğüs kanseri riskini artırabileceğini ileri sürüyordu. Araştırmacılar, yeni çalışma ile bu ilişki hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştı.

40-69 yaşlarındaki 262 bin 195 kadına ait veriler araştırmaya tabi tutuldu
Göğüs kanseri tanısı konan toplam 7 bin 919 kadın, yedi yıl boyunca takip edildi. İşlenmiş et tüketimi en az olan kadınlarla günde en az dokuz gram işlenmiş et tüketenler karşılaştırıldığında, ikinci grubun yüzde 21 oranında daha fazla meme kanseri riski taşıdığı tespit edildi. Sığır ve dana eti gibi kırmızı et yemekle meme kanseri riski arasında bir ilişki bulunamadı.

İşlenmiş et tüketenlerde beşte bir artış
Ardından araştırmacılar, analizlerini, kırmızı ve işlenmiş etlerin ve meme kanseri riskinin izlenmesine yönelik önceki 10 çalışmadan elde edilen sonuçlarla birleştirerek yapılan çalışmaları değerlendirdiler. İşlenmiş et alımının postmenapozal meme kanseri riskini yüzde dokuz oranında arttırdığını ortaya koydular.”

Dünya Sağlık Örgütü raporunda dikkat çeken ayrıntı;
10 farklı ülkeden 22 bilim insanının hazırladığı Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporunda çok çarpıcı veriler yer aldı. Rapora göre işlenmiş et ürünleri kanserojen olarak nitelendirildi. Et ve işlenmiş et ürünleri sağlık ve beslenme uzmanları tarafından faydaları ve zararları konusunda sık sık tartışılırken, WHO’nun raporundaki verilerde bu tartışmaya yeni bir başlık ekledi. Sosis, pastırma, jambon gibi işlenmiş etlerin kansere yol açtığı görüşü konunun ne kadar ciddi olduğunun da bir göstergesi.

Raporda şu çarpıcı veriler yer aldı:
“Günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırdığı kaydedildi.

Kırmızı et riski
%21 İşlenmiş etin yol açtığı bağırsak kanseri oranı, %86 tütün ürünlerinin yol açtığı akciğer kanseri oranı, %19 Tüm kanser türlerinde tütün ürünlerinin yarattığı risk, 3% Tüm kanser ürünlerinde kırmızı et ya da işlenmiş etin yarattığı risk. Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Kurt Straif, "Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarının artmasıyla yükseliyor." dedi. Rapora göre işlenmiş et ürünleri insanlarda kolon ve rektum kanserlerine neden olurken, bu ürünler kanserojen yani ‘Grup 1’ olarak değerlendiriliyor. İşlenmiş et yemenin kolorektal kansere neden olduğuna karar verildiği raporda ortaya konuluyor. Kesin olmamakla birlikte mide kanseriyle de bir ilişki olduğu saptanmış durumda.
-- sponsor içerik --

---