Granit Nedir, Granit Özellikleri ve Kullanımı



İç ve dış mekanda kullanılan granit ile ilgili merak edilen soruların cevapları yazımızda.

Granit Nedir?


Granit, başlıca kuvars ve feldspattan oluşan iri taneli kristal volkanik doğal bir taş; dünya yüzeyinin altında değişime uğrayarak yüzyıllar içerisinde soğumuş magma tabakasıdır.

Granit Nerede Bulunur?


Granit, özel ekipman ve makine ile yeraltında açılmış ocaklardan çıkartılır ve dünyanın her yerinde bulunabilir. Ancak oluşum evreleri farklı olduğu için su geçirgenliği ve desen farklılıkları vardır. Dünyanın en önemli granit ocakları; Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Finlandiya, Hindistan, İtalya, Norveç, Portekiz, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve’dedir.

Granitin Kullanım Alanları Nelerdir?


İç Mekânlarda Kullanım: Mutfak Tezgâhları - Banyo Tezgâhları - Zemin döşemesi - Duvar kaplama - Merdiven basamak ve rıhtları, korkuluk ve tırabzanlar - Asansör, Banko ve Şömineler - Masa ve Sehpalar - Dekoratif eşyalar

Dış Mekânlarda Kullanım: Dış Cephe Kaplaması - Yer döşeme - Merdiven basamak ve rıhtları - Kaldırım taşları ve bordürleri - Havuz, çeşme ve fıskiyeler- Sütun küpeşte ve kemerler - Yüzme havuzu kaplamaları - Anıt ve heykeller - Bahçe düzenlemeleri - Mezar yapımı - Barbekü , Ocakbaşı uygulamaları..

Mermer ve Granit Arasındaki Fark Nedir?


Mermer ve granit farklı oluşum evrelerine sahiptir. Granit oluşum evresini daha geç tamamladığı için mermere göre daha sert ve geçirgenliği çok daha azdır. Mermerin yüzeyi daha yumuşak olduğu için leke tutar ve çizilir.



Granitin Dayanıklılığı Ne Düzeydedir?


Granit, doğal yapı taşları içerisinde en sert ve dayanıklı olanıdır. Kendisinden daha sert bir nesne tarafından çok sert darbelere maruz kalmadığı sürece kırılması söz konusu değildir.

Granit, Mutfak, Banyo, Dış Cephe Ve Benzeri Alanlarda Neden Tercih Ediliyor?


Öncelikli sebebi doğal bir malzeme oluşudur. Hiçbir yapay malzeme ihtiva etmemesi insan sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Evlerin sağlık açısından en önemli mekanı mutfaklarda, yiyecek ve içeceklerin bolca temas ettiği tezgahlarda bakteri barındırmaz.

Aynı zamanda su geçirgenliğinin çok düşük olması, yüksek ısıya dayanıklı olması; örneğin ocaktan alınmış bir tencerenin üzerine konulması halinde granitin hiçbir zarar görmemesi, leke tutmaması, çizilmemesi, bu doğal taşın tercih edilmesinde önemli bir etkendir.

Ve diğer doğal taşlara kıyasla desen ve renk seçeneklerindeki benzersiz çeşitlilik, sağlık, zevk ve kalıcılığı bir arada barındıran unsurlarıyla graniti yaşam alanlarımızın giderek vazgeçilmezi kılmaktadır.

Granit Nedir, Granit Özellikleri ve Kullanımı


Granit Lekelenir mi?


Yanıtı en çok merak edilen soruların başında, granitin limon, alkol veya bünyesinde kimyasal barındıran temizlik malzemelerinden etkilenip etkilenmediğidir. 

Bu açıdan granitin, yapı taşları içerisinde mermer v.b. tezgahlarda kullanılan diğer taşlardan en temel farkı bu alanlardaki dayanıklılığıdır.

Granit Çizilir mi?


Granit ancak kendisinden daha sert bir malzemenin üzerine ısrarla sürtülmesiyle çizilebilir. Graniti sadece elmas çizebilir, bu nedenle granit işlenirken elmas uçlu malzemelerle kesilerek işlem yapılır.

Granit Yanar mı?


Granit 700°C’ye kadar yüksek ısıya dayanıklıdır. Mutfakta kullanımı dikkate aldığımızda ocakta kullanılan bir tencerenin bu ısıya ulaşması söz konusu olamayacağından, ateş üstünden alınıp tezgaha konulan malzemelerle kesinlikle yanmaz ve leke olmaz.

Tezgah Uygulamalarında Granit Tek Parça Uygulanır mı?


Ekler ancak çok geniş mutfak projeleri için geçerli olabilir. Standart mutfak uygulamalarında ek yapımı tercih edilmez ancak yapısında eğrilikler, kolonlar, kemerler bulunan bazı mutfak ve banyolarda iki veya daha çok parçanın desen ve renk uyumu gözetilerek eklenmesi söz konusu olabilir.

Granit Tezgah Kalınlığı Nedir?


Tezgah kalınlığı uygulama ve tercihlere göre değişir. Örneğin ABD’de 3 cm kalınlığında taş kullanılırken Türkiye’deki tezgah kullanımlarında 2 cm’lik taş tercih edilmektedir.

Dolaplar Granitin Ağırlığını Taşır mı?


Genel hatlarıyla mutfak dolapları, malzemeleri açısından belli kalite standartlarına tabi olduğundan, doğal taş uygulamalarına uygun olarak imal edilir.

Granit Başka Nerelerde Kullanılır?


Binalarda dış mekan kaplamaları başta olmak üzere yer döşemelerinde, asansör kenarlarında, merdivenlerde tercih edilir. Bunların yanında dekoratif ve zengin görsellik sağlayan şömine, bar, lavabo, masa, duvar, bank, çeşme, ocakbaşı, mezar yapımı, yüzme havuzu, döşeme projelerinde de tercih edilir. Yapısı itibariyle granitin kullanım alanı hayal gücünüz kadar sınırsızdır.

Granit Renkleri Nelerdir?


Doğada gördüğünüz her renk granitte mevcuttur. Gri, siyah, kahverengi, mavi, yeşil, kırmızı, pembe, sarı, mor gibi doğada bulunan tüm renkleri içeren yüzlerce renk ve doku kombinasyonu vardır.

Granit Nasıl Temizlenir?


Sabunlu suyla silinerek kolayca temizlenir. Silme işleminden sonra sabunun granit üzerinde kurumaması için durulamanız sağlığınız için tavsiye edilir.

Granit mermer bütçenizi aşıyorsa mermerit tezgah tercih edebilirsiniz. Mermerit özellikleri ve diğer bilgiler için " Mermerit Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? " yazımızı okuyabilirsiniz.



-- sponsor içerik --

---