Arpa Suyu Hangi Hastalıklara Şifa Olur? Arpa Suyunun Faydaları
Arpa Suyu Hangi Hastalıklara Şifa Olur? Arpa Suyunun Faydaları

Bir çok kişi, arpanın yararlarının sadece sindirim sağlığı ile sınırlı olduğunu varsaymaktadır. Bununla birlikte, aslında sindirim sistemi hastalıkları gibi daha bir çok hastalığın da riskini azaltmaktadır.

Arpa “Hordeum vulgare” de denilen özel bir tahıl çeşididir. Temelde, arpa Etiyopya ve Güneydoğu Asya’ya özgüdür ve binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Bugün Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, Almanya da dahil olmak üzere dünyanın diğer bir çok bölgelerinde yetiştirilmektedir. Antik çağlardan bu yana arpa, insanlar tarafından gıda olarak kullanılmaktadır ve faydaları o zamandan beri bilinmektedir.

Arpanın Sağlık Faydaları:

Arpanın faydaları esas olarak vücudun genel sağlık durumda belirgin bir iyileşme meydana getiren vitaminler, mineraller, antioksidanlar gibi besin bileşenleri sayesindedir. Arpada bulunan önemli bileşenler ve arpanın yararlı etkileri aşağıda verilmiştir:

-Arpa çözünmez diyet lifin zengin bir kaynağıdır. Yemeğinizde bulunan kaba yem miktarını arttırır bu da dışkıyı yumuşatır ve hacmini arttırır. Bu nedenle arpa tüketimi sindirim sağlığını geliştirir, kolon kanseri ve hemoroid riskini azaltır. Arpa içinde mevcut olan çözünür lifler de safra taşı oluşumunu engeller.

-Arpanın lif içeriği propiyonik asit üretimini kolaylaştırır. Bu asidik bileşen, karaciğerde kolesterol üretiminden sorumlu olan HMG-CoA redüktaz enziminin aktivitesini kontrol etmede önemli bir rol oynar. Bu şekilde kandaki kolesterol seviyesini kontrol eder ve ciddi kalp damar hastalıklarından vücudu korur.

Arpanın içinde önemli bir fitonütrien olan “lignans” bulunur. Arpanın antioksidan özellikleri serbest radikallerle savaşmayı ve onların zararlı etkilerinden hücreleri korumayı sağlar. Sağlıklı bir kalbi teşvik etmektedir. Ayrıca meme kanseri ve hormon bağlantılı olan daha bir çok kanser çeşidinden korunmayı sağlar.

-Arpanın magnezyum içeriği oldukça yüksektir. Bu vücutta kan şekeri seviyesini kontrol enzimler ile reaksiyona girer ve böylece vücuttaki glikoz seviyesini sabit tutmaya yardımcı olur. Bu şekilde, Tip 2 diyabet oluşumu büyük ölçüde kontrol edebilir.

-Arpa, romatoid artrit gibi ağrılı inflamatuar artrit belirtilerinin yoğunluğunu azaltma yeteneğine sahip yüksek miktarda bakırı vücuda sağlar. Ayrıca vücuttaki eklem, kemik ve hatta kan damarlarının esnekliğini artırır.

-Arpada mevcut olan diğer önemli bir mineral de hücrenin yapısının temel bir bileşeni olan fosfordur. Çeşitli metabolik süreçlerde önemli role sahip nükleik asitler ve ATP gibi çeşitli bileşikleri oluşturmak için gereklidir.

Maksimum fayda elde etmek için, pek çok farklı formda arpa kullanma seçeneğiniz vardır. Arpa çimi bitkinin genç yapraklarını içerir ve içinde büyük miktarda klorofil mevcuttur. Arpa çiminin ek bir faydası vücudu toksinlerden arındırır. Arpa çayının faydaları soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonlarının semptomlarını rahatlatmayı da içerir. Eğer arpanın tadını sevmiyorsanız, o zaman arpa suyunu deneyebilirsiniz. Harika bir tadı vardır ve sık sık bir meşrubat olarak kullanılır. Damıtılmış arpa, meyve suları ve tatlandırıcı içerir. Arpa suyunun avantajları diğer formlarının herhangi birinden daha az değildir. Arpanın yan etkileri henüz bilinmemekle birlikte, gluten alerjisi olanlar kesinlikle bu tahıldan kaçınmalıdır.

>> ARPA SUYUNUN BILINMEYEN FAYDALARI...

Arpa Suyu Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle bir miktar arpayı, yani kullanacak kadar olması şartıyla taze olarak hazırlamanız daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır. Günlük hazırlamaya daha uygundur.


  • Arpaları musluk suyunun altında iyice yıkayın ve süzdükten sonra üzerine su koyarak 4 saat suyun içerisinde bekletin.
  • Sürenin sonunda arpaları süzün ve tekrar 4-5 bardak su ilave edin.
  • Arpalar güzelce yumuşayana kadar pişirin. Tahmini 1 saat ya da 1,5 saat boyunca kaynatın.
  • Pişen arpaların suyunun soğumasını bekleyin.
  • Ardından sürahinin içerisine koyabilirsiniz. Ancak arpalarla birlikte koymanız gerekmektedir.
  • Arpalar tamamen dibe çöktükten sonra kepçe yardımıyla suyu bardağa koyarak içebilirsiniz.
  • Arpa suyunu sağlığınızı korumak için ve yukarıda bahsetmiş olduğum faydalarından yararlanmak için, günde 1 ya da 2 bardak içebilirsiniz. Eğer tadı hoşunuza gitmez ise, içerisine biraz limon suyu veya bal koyarak tatlandırabilirsiniz.
  • İshali önlemek için tatlandırma yapmadan arpa suyunu içiniz ya da tatlandırıp oda sıcaklığında içebilirsiniz. Bebeklere sıcak olarak içirilmez.
  • Arpa suyu bozulmadan 3 gün boyunca buzdolabında saklanabilir. Ancak taze olarak içilmesi tavsiye edilmektedir.


Arpa Suyunun Yan Etkileri


  • Arpa suyu idrar söktürücü olduğundan dolayı, günde 6 bardaktan fazla içilmesi önerilmemektedir.
  • Arpa suyu gluten içerir ve gluten alerjisi olanların içmemesi gerekir.
  • Aşırı miktarda üretilen arpa suyu ödem oluşturacağı için, kilo alımına sebep olur.
-- sponsor içerik --

---