Göknar ( Köknar) Kozalağının Faydaları
Göknar ( Köknar) Kozalağının Faydaları


Göknar ( Köknar) Kozalağının Faydaları

Çam türü ağaçların sağlık için önemli olduğu aşikardır. Çam havası bir çok hastalık için iyi gelir. Çamlar Dünyanın akciğerleridir.

Göknar türü çam ağacının sağlığımıza oldukça faydaları bulunmaktadır. Özellikle kozalağının çayını yaparak içerseniz akciğerleriniz temizlenecektir. İçtiğiniz çay balgam çıkartmanızı rahatlatacak ve ciğerlerinizi temizleyecektir. Akciğer kanseri hastalarına bitkisel olarak çam havası ve çam ürünleri önerilmektedir.

Göknar diğer ismi ile köknar olarak bilinir Türkiye'de yaklaşık 215 bin hektar göknar ormanı bulunmaktadır. Göknar ağacı yaklaşık 40 metreye kadar boylanır, Göknar yaprağının alt kısmında beyaz çizgiler bulunur sonbaharda kozalakları olgunlaşır ve pulları dökülür. yaz kış yaprağı dökülmeyen bir ağaç türüdür. 

Göknar ağacı çam sınıfındandır ama kokusu ile diğer türlerinden ayırt edebilirsiniz. Kül rengi gövde kabuğu gençken pürüzsüzdür.

Göknar Nerede Yetişir ?

Kuzey yarım kürede ılıman iklim bölgelerinde, yüksek dağlık kesimlerinde ve Kuzey Afrika, Himalayalar ve Türkiyede doğal olarak yetişir.

Göknar Nasıl Kullanılır Faydaları Nelerdir ?

Sonbaharda kozalaklar dağılır, köknar sakızı kozalak parçalarıyla birlikte yere düşer. Sakız bu parçalardan ayrılarak toplanır. Bu sakız günümüzde en çok Andırın bölgesindeki ormanlardan toplanır.

Köknar sakızı çıbanların iltihabını çıkartarak iyileşmeyi sağlar. Yara ve çıbanlara mikrop öldürücü özelliğinden dolayı yakı ya da merhem olarak uygulanır.

Köknarın taze iğne yapraklarıyla, taze, yeşil kozalakları, şekerle şurup kıvamına gelinceye dek kaynatılıp içilirse solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.

Göknar kozalağı ile ilgili araştırma yapıyorsanız yine Konu ile ilgili Çam Kozalağının Faydaları ve Çam Kozalağı Suyunun Faydaları isimli makelelerimizide okumak isteyebilirsiniz. 


-- sponsor içerik --

---