Vitaminlerin sağlığımız için önemi!

Vitamin Eksiklerinin Ortaya Çıkarttığı Sağlık Sorunları
Vitamin Eksiklerinin Ortaya Çıkarttığı Sağlık Sorunları

Mevsim geçişleri ve havanın hızla soğuması beraberinde salgın hastalıkları da getiriyor. Bu değişimle birlikte vücudumuzun artan vitamin ihtiyacıyla vücut direncini artırmak için yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulunan Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orçun Orhun; vitamin eksikliklerinin neden olduğu hastalıklara dikkat çekti.

C vitamini eksikliği vücutta kollajen yapımında bozukluklara yol açıyor

C vitamininin vücudumuz için önemli bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Orçun Orhun, bu vitaminin; yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, turunçgiller gibi sebze ve meyvelerde bulduğunu fakat bu besinlerin pişirilmesi veya dışarıda bırakılması gibi durumlarda besinlerin yapılarının bozularak antioksidan etkilerinin kaybolduğunu ifade etti.

Kemik erimesinin başlıca nedeni D vitamini eksikliği

D vitamininin en önemli kaynağının güneş ışınları olduğunu ve bu ışınlar sayesinde vücudumuzda bu vitaminin salgılandığını belirten Dr. Orçun Orhun, ülkemizde D vitamini eksikliği ile sıkça karşılaşıldığını vurguladı. Dr. Orhun, D vitamini eksikliğinde yaşlılarda kemik erimesi, çocuklarda ise büyüme bozukluklarıyla karşılaşıldığını söyledi.

Göz kuruluğu A vitamini eksikliğinin habercisi

A vitamini eksikliğinin göz kuruluğuna yol açtığını açıklayan Dr. Orçun Orhun, rahatsızlığın ilerlemesinin körlüğe sebep olabileceğini belirtti. Diş ve kemik yapısının korunmasında etkili olan A vitamininin; havuç gibi sarı ve turuncu renkli sebzelerde bol miktarda bulunduğuna söyleyen Dr. Orhun, B6 ve B12 vitaminlerinin önemine de değindi.

B6 ve B12 vitaminleri eksiklikleri kansızlık nedeni

B6 vitamini eksikliğinin kansızlığa yol açmasının yanında deri problemlerine de sebebiyet verebileceğini vurgulayan Dr. Orhun, B6 vitamininin ayrıca duygu durumunu düzenleyici etkisine de dikkat çekerek bu vitaminin depresif değişikliklerde olumlu etkileri olduğunu belirtti.

Hücrelerin doğal koruyucusu: E vitamini

Antioksidan özelliği sayesinde kanser dahil bir çok hastalığa karşı doğal koruyucu görevi gören E vitamininin rafine edilmemiş bitkisel yağlar, badem, ceviz, ayçekirdeği gibi gıdalarda bol miktarda bulunduğunu açıklayan Dr. Orçun Orhun, vitamin eksikliği ile karşılaşmamak için düzenli olarak vitamin ölçümü yaptırmanın önemini vurguladı.
-- sponsor içerik --

---