Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır? Alıç Sirkesinin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Alıç sirkesi bütün vücudumuzu adeta onaran, doğal bir ilaç gibidir. Beyinden, kalbe ve hatta sinir sistemimize bile müthiş fayda sağlayan bu sirke hakkında tüm merak edilenleri yazdık.

Halk arasında ekşi muşmula olarak bilinen alıç, meyvesinden yapılan sirkesi ile meşhurdur. Ülkemizde alıça ayrıca ‘yemişen, barut ağacı, kızılcık, kuş yemişi, geyik dikeni, koca karı yemişi, kızlar yemişi, akdiken ve aluç’ da denmektedir. Ormanlarda yetişen bu bitki, Gülgiller familyasına aittir. Sirkenin yanı sıra; meyvelerinden reçel, marmelat ve macun yapılmaktadır.

Alıç sirkesi, hemen hemen her bünyede yan etkisi olmaksızın, rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. Sirkeler arasında en etkili olan, onlarca şifa etkisi olan özel bir sirkedir. Alıç meyvesinin yetişme şekli sebebiyle, alıç sirkesinin doğanın en özel ürünlerinden biri olduğu söylenir. Uzmanlar, şiddetle alıç sirkesini tavsiye etmekte ve herkesin günlük beslenmesine dâhil etmesini önermektedir.

Alıç Sirkesini Nasıl Tüketmeliyiz?

Alıç sirkesi, sabah ya da akşam; ihtiyaca göre hem sabah hem akşam tüketilebilir. Genelde tavsiye edilen ölçü, bir çay bardağı suya, bir tatlı kaşığı alıç sirkesi ekleyerek tüketilmesi yönündedir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, bir tedavi söz konusuysa; iyileşme sürecinin bir parçası olarak alıç sirkesi kullanabilirsiniz.

Sağlık sorunu olmayanlar da kendilerini korumak ve sağlıklı yaşlanmak için alıç sirkesini düzenli olarak kullanabilirler.

Alıç sirkesinin olumlu etkileri, düzenli kullanıldığında vücutta etkisini gösterir. Ayrıca düzenli tüketilmesinde, herhangi bir sakınca yoktur. Alıç sirkesi, tamamen doğal, zararı olmayan bir besindir.

Alıç Nasıl Bir Meyvedir?

Doğada yabani bir şekilde yetişen ve neredeyse 20 farklı çeşidi bulunan alıç, ülkemizde en çok güney ve batı tarafında bulunmaktadır. Koruluk, çalılık ve dere kenarlarında alıç bitkisi rahatlıkla yetişebilir. Alıçın çiçekleri yılın ilkbahar aylarında; Nisan ve Mayıs’ta açarlar. Pembe, beyaz renkte çiçekleri vardır ve hoş kokusu ile bilinirler. Hasat zamanı ise sonbahardır. Çiçekleri tam açmadan, ağacın kabukları ile meyveleri sonbaharda toplanır ve kurutulur. Çoğunlukla bu kurutulan meyveler, kabuklar ve hatta çiçekler toz haline getirilir. Daha sonra da kaynatılır. Ekşimsi bir tadı olan alıç meyvesinin içeriğinde yoğun C vitamini, tanen ve çeşitli başka vitaminler vardır. Ayıca alıç meyvesi antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Dünyada alıç, sağlıkçılar tarafından çoktan keşfedilmiştir. İçeriğinde alıç kullanılan bitkisel ilaçlar oldukça popülerdir.

Alıç Sirkesinin Sağlığa Faydaları

Alıç sirkesinin en önemli özelliği, vücudumuzda daha fazla oksijen ve kan dolaşımı olmasına yardım etmesidir. Damarları genişletir ve böylece oksijen alımı kuvvetlenir. Kan dolaşımının artması vücut için çok önemli bir gereksinimdir. Zayıf kan dolaşımı birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
Alıç sirkesinin damar sertliğine çok iyi geldiği bilinmektedir. Eğer dikkat edilmezse, damar sertliğine yatkın vücut yapılarında zamanla; kalp krizi, beyin damar tıkanması, beyin kanaması ve kangren gibi çok ciddi hastalıklar meydana gelmektedir. Kalp krizinden sonra gelişebilen yüksek kan basıncı sorunlarında da iyileştirici etkileri vardır.
Kalpteki ritim bozukluklarına ya da çarpıntılara alıç sirkesi iyi gelir. Hatta kalp yetmezliği veya vücudun iltihaplı hastalıklar sonrası yaşadığı kalp kasları zafiyetinde alıç sirkesi tüketilmesi tavsiye edilir. Kronik kalp yetmezliği olanlar da bile alıç sirkesi, olumlu etkiler göstermiştir.
Bunun dışında alıç sirkesinin iyi geldiği diğer sağlık sorunları şöyledir:


  • Böbrek hastalıklarında alıç sirkesi tedaviye yardımcı olmaktadır. Böbrek kumunu döker ve idrarı sökmeye yardım eder. Ayrıca kabızlık ve ishalin giderilmesinde de oldukça etkilidir.
  • Çok güçlü bir antioksidan deposu olduğu için sağlıklı beslenmeyi tamamlayıcı etkin bir rolü vardır.
  • Mide rahatsızlığı olanlar için etkili bir besindir. Mideyi güçlendirir.
  • Soğuk algınlıklarında, grip ve nezlede alıç sirkesi kullanmak hastalık sürecinin hızla atlatılmasını sağlar. Boğaz iltihabı ve göğüsteki sağlık sorunlarına da iyi gelir. Ateş düşürmede de oldukça etkilidir.
  • Stresli dönemlerde kullanılması tavsiye edilir. Sinir sistemine olan yatıştırıcı etkisi sayesinde, uyku sorunlarını da çözmeye yardım eder. Panik atak gibi ruhsal sorunları olanlara da fayda sağlar.
  • Amipli dizanteriye olumlu etkileri olduğu ortaya konmuştur.
  • Şeker hastalığında, ilaçlı tedaviyi destekleyici bir özelliği vardır. Mutlaka tavsiye edilir.
  • Alıç sirkesi çeşitli sağlık sorunlarından dolayı baş ağrısı yaşayanlara da iyi gelmektedir.
  • Ciltte oluşan kaşıntılarda alıç sirkesinden faydalanılır.
  • Zayıflamak isteyenler, diyetlerinin bir parçası olarak alıç sirkesi kullanırsa; daha sağlıklı bir kilo verme süreci yaşarlar.
  • Emziren annelere, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir. Süt üretimine yardımcı olur.
  • Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir.
  • Hafızayı güçlendirmek için birebirdir.

Alıç Sirkesi Yapımı Nasıldır?

 Alıç Sirkesi için Gereken Malzemeler


  • 1 kilo alıç meyvesi
  • Kaya tuzu
  • Organik Sirke
  • 4 litre su
  • Büyük cam kavanoz

Alıç Sirkesi Yapılışı

Öncelikle mevsiminde ve taze olan 1 kilo kadar alıç meyvesini, güzelce temizleyiniz. Tavsiyemiz, market yerine organik pazarlardan satın almanızdır. Daha sonra cam kavanoza yerleştiriniz. Üzerine 4 litre kadar su ekleyiniz. Ardından içine bir fincan, doğal sirke koyunuz. Elma ya da üzüm sirkesi; hangisi elinizin altındaysa onu tercih edebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, sirkenizin doğal olmasıdır. Marketlerde satılan sirkeler pastörize edilmiştir ve mayalanmaya yardımcı olmaz. Ardından 1 tatlı kaşığı doğal kaya tuzu ekleyerek, iyice karıştırınız. Kavanozun üzerini tülbentle kapatınız ve sıkıca bağlayınız. Sirke karışımını, karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Ve kavanozu güneş görmeyen, serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Hazırladığınız sirkenin üzerine tarihi not almanız süreyi takip edebilmeniz açısından faydalı olacaktır. 3 veya 4 haftaya kadar alıç sirkeniz içilmeye hazır hale gelecektir. Alıç sirkesinin içeriğindeki probiyotiklerden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için sirkeyi doğru koşullarda muhafaza etmelisiniz. Sirkeyi hazır olduktan sonra süzmekte fayda var. Süzdükten ve şişeledikten sonra, serin bir yerde kullanmak üzere saklayınız.

İlgili Aramalar. Alıç Sirkesi Nedir, Alıç Sirkesi faydaları, Alıç Sirkesi nasıl yapılır, Alıç Sirkesi bilgileri, Alıç Sirkesi  resimleri, Alıç Sirkesi nasıl olur, Alıç Sirkesi yararları, Alıç Sirkesi iyi geldiği hastalıklar, Alıç Sirkesi zararları, Alıç Sirkesi hakkında bilgiler
-- sponsor içerik --

---