Altın Çileğin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
Altın Çileğin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Altın çilek, adı gibi çok değerli bir besindir. Her derde deva olan bu besin, daha yeni yeni bilinmeye başlanmıştır. Yer kirazı diye de adlandırılan besin, egzotik meyveler kategorisinde yer almaktadır. Yaş olarak yenilebildiği gibi kurutulmuş olarak da tüketilmektedir. Daha çok kurutulmuş olarak satışa sunulmaktadır. Altın rengi ile ismini bağdaştıran tropikal meyve, Güney Amerikada yetiştirilmektedir. 5-7 gram ağırlığında ve lif yoğunluğu yüksek olan meyvenin birçok faydası bulunmaktadır. B1, B2, B3, A ve C vitaminlerini bünyesinde barındıran besinin, sağlığa çok büyük yararı vardır.

Yuvarlık hatlardan oluşan meyve, altın sarısı rengindedir. Sulu ve küçük boyutlarda çekirdekleri vardır ve yüzeyi pürüzsüzdür. Taze tüketildiğinde, dış yüzeyindeki kâğıdımsı yüzeyini soymak gereklidir.

Kurutulmuş olarak yendiğinde böyle bir işleme gerek yoktur. Salata, kek ve pastalarda kullanılan meyvenin, reçeli de yapılmaktadır. Tatlı ve aynı zamanda mayhoş tadı ile lezzetli bir besindir ve özel soslarda kullanılmaktadır.

Yaz aylarının vazgeçilmesi olan dondurmanın yapımında kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde yemek olarak da tüketilmektedir. Ağacı küçüktür ve dalları çalı şeklindedir. Sıcak ve sulak topraklarda yetişen meyve, kalsiyum ve demir açısından zengindir.

Potasyum, fosfor minerallerini de içeriğinde barındırmaktadır. Proteolitik enzimler ile bezenen bu meyve, bu özelliği ile diğer besinlerden ayrılmaktadır.


Antioksidan oranı ile üstünlük yaratan meyve, doğal yollardan kilo vermek isteyenlerin imdadına koşmaktadır. Metabolizmayı hızlandıran besin, sindirim kolaylığı sunmaktadır. Kalorisi düşük olduğundan, kilo vermenize katkı sağlamaktadır.

Sağlıklı bir şekilde zayıflamanın en iddialı yoludur.  Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimden olumlu katkıları vardır. Şeker hastalarına iyileştirici etki yapmaktadır. Kanser, kalp gibi ciddi rahatsızlıkları önlemekte başarılı olan meyve, aynı zamanda bu hastalılara şifa olmaktadır. Doğal idrar söktürücüdür ve ağrı kesici özelliğine sahiptir.

Kandaki değerleri dengeler ve solunum, idrar yollarındaki rahatsızlıklara deva olmaktadır. Tıbbi ilaçlarda kullanılan meyve, 8 alkolid özelliğine sahiptir. Görme ve işitme duyularına büyük fayda sağlar ve sinirlerin onarılmasında etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırır ve düzene sokar. İltihap kurutur ve mantar hastalıklarını tedavi etmede etkilidir.

Altın çilek, İştah açıcı, ateş düşürücü, balgam temizleyici, tümörün ilerlemesini durdurucu, cilt problemlerine çözüm yaratan ve böbrek rahatsızlıklarını iyileştiren etkisi ile liderdir.

Altın çilek, kozmetik özelliği ile de iddialıdır. Cildi pürüzsüleştirir ve nemlendirir. Cildi güneş ışınlarından koruyan besin, hücre yenileyici özelliği ile fark yaratmaktadır.

Yaşlanma belirtilerini geciktiren meyve, erkeklerin korkulu rüyası olan prostat hastalığının oluşumunu önler ve tedavi eder. Antispazmodik, Anti-romatizmal, Antiviral, Diüretik, Antimikrobiyal, Antimikobakteriyel, Anti-diyabetiktir, Antikoagülan ve Analjezik özellikleri ile tam bir eczane deposu
-- sponsor içerik --

---