Koah Hastalığı Nedir? Koah Bitkisel Tedavi Yöntemleri 
Koah hastaları ve Koah'lı hasta yakınlarının en çok tedirgin olduğu şey nefes alamamadır.Koah ile ilgili yazımızı okumanızı ve okutmanızı öneririz.

Koah tehlikeli bir akciğer hastalığıdır. Açılımı Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı olan Koah dünyada ve Türkiye’de pek çok kişide görülen bir hastalıktır. Geçen yüzyıl boyunca yaygınlaşan sigara tüketiminin bir sonucu olarak hastalığa yakalananların sayısında büyük bir patlama yaşanmıştır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı eliyle Koah hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan projeler üretilmektedir. Bunlar arasında en çok karşılaşılan kamu spotu adıyla televizyonlarda yayınlanan Sağlık Bakanlığı imzalı duyurulardır.

Koah Belirtileri Nelerdir?


  • Nefes alıp verirken hırıltı duymak koah hastalığının belirtilerin başlangıcıdır.
  • Konuşmalarda sesteki bozulmaları fark etmek gırtlak sorunlarına ve Koah hastalığına işaret edebilir.
  • Geceleri nefes sorunu yüzünden uyuma problemi çekmek bu hastalığın belirtileri arasında sayılır.
  • Uzun süreli uykuya ihtiyaç duymak ve dinlenememek.
  • Koah akciğerlerin sağlıklı işleyişinin bozulmasıdır. Hastalığa yakalananlarda görülen hırıltılı nefes ve kısık ses ölümcül bir tehlikeyi işaret eder. Hastalığın yüksek risk grubu yukarıda da bahsedildiği gibi sigara içenlerdir. Bu kişilerin düzenli olarak akciğer muayeneleri yaptırmaları, nefes alış verişlerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
Koah Nedenleri Nelerdir?

  • Koah hastalığının nedenlerinin ilki ve en önemlisi sigara kullanımıdır.
  • Tozlu ve pis havalı yerlerde uzun süreli bulunmak önemli bir nedendir.
  • Sürekli yabancı maddeleri soluyacak yerlerde bulunmak ve bu bölgelerde çalışmak önemli bir hastalık nedenidir. Kot taşlama işçilerinde diğer büyük mesleki hastalıklarla birlikte Koah hastalığına da rastlanmıştır. Ayrıca maden işçilerinde de bu hastalığa yakalanma riski yüksektir.
  • Kronik bronşit ve akciğer enfeksiyonları hastalıklarına yakalananların bu hastalığa da yakalanma riski bulunmaktadır.


Koah Bitkisel Tedavi Seçenekleri

Bitkisel tedavi yoluyla yok edilebilen hastalıklar içinde bu akciğer hastalığı da sayılmaktadır. Uzman kuruluşlar aracılığıyla piyasaya sürülen Koah için bitkisel destek ürünleri bulunmaktadır. Tamamen doğal ürünlerin kullanımı bu hastalığın tedavisinde fazlasıyla önemlidir. Çünkü Koah için geliştirilen kimi kimyasal içerikli ilaçların ciğer yapısını deforme ettiği belirlenmiştir. Bu durum da bir hastalığın tedavisi sırasında başka hastalıkların oluşmasının önünü açmaktadır.

Koah hastalığı için kullanılan ürünlerin başlıcası anason köküdür. Ayrıca zencefil, çörek otu ve balla hazırlanan karışımların da bu hastalığa faydalı olduğu ispatlanmıştır.

Ihlamur, nane ve limonun da boğazın rahatlatılması ve ciğer enfeksiyonlarının yok edilmesi konularında faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak uzmanlar tarafından hazırlanan karışımların tercih edilmesi kişilerin yararına olacaktır.

Anason Çayının Faydaları

  • Anason hastalık nedeniyle oluşan spazmlara, kramplara, öksürüğe, ağrıya, ishale, sinir krizlerine ve havaleye oldukça yardımcı doğal bir bitkidir.
  • Anason kalsiyum, demir, bakır, potasyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle potasyum vücut sıvılarını kontrolüne, kalp ritmine ve kan basıncına yardımcı olan hücrelerin temel taşını oluşturmaktır.
  • Sahip olduğu bakır hücre solunumda önemli rol oynayan hayati enzimler içerir. Bu özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretimi için çok önemlidir.
  • Anason yağı uyuşturucu ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Sara ve histerik nöbetlerde yaşanan dolaşım, solunum ve sinirin yanıt vermemesi gibi durumlarda sakinleştirici rolü görür. Sinir krizlerini, kasılmaları ve şiddetli reaksiyonları yatıştırır.
  • İçerdiği antiseptik özelliğin enfeksiyon ve mikrop kapmanın engellemesinde önemli bir etkisi vardır, bu da yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak romatizma ve eklem iltihabı nedeniyle oluşan ağrıların büyük ölçüde rahatlamasını sağlar.
  • Çoğunlukla sindirimi destekleyici özelliğinden faydalanılmaktadır, ağır yemek sonrası oluşan hazımsızlığı ortadan kaldırmaktadır.
  • Sinir krizleri, stres, depresyon, aşırı sinirlilik durumu gibi psikolojik sorunlara için yatıştırıcı özelliğiyle yardımcı olur.
  • Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği sayesinde ağız temizliğine yardımcı olur. Kötü koku ve ağız iltihabı gibi durumlarla savaşır.
  • Hem kadın hem de erkek için libido arttırıcı özelliği taşır. Adet ağrılarını azaltmaya, adet düzenlemeye, kalp ve damar fonksiyonlarına, cinsel isteksizliğe ve güçsüzlüğe oldukça yardımcıdır.
  • Uyarıcı özelliği sayesinde tüm metabolizmayı uyararak enzim ve hormonların salgılanmasını destekler. Ayrıca sinir sistemine etki ederek beynin uyanık ve daha aktif olmasını sağlar.
  • Anasonun yağı şiddetli öksürük ve balgam sorunu için faydalıdır. Öksürük nedeniyle göğüste oluşan ağırlığı rahatlatır. Nefes darlığı, astım, bronşit, nefes tıkanıklığı gibi solunum düzensizlikleri için oldukça faydalıdır. 
  • Ağız için antiseptik: Anason çayını içmek ağız sağlığı için oldukça yararlıdır. Ayrıca, gargara olarak tüketmekte antiseptik bir görev görmesini sağlamaktadır. Çünkü anason çayı birçok antibakteriyel niteliklere sahiptir. Sahip olduğu meyan kökü kokusu sadece tadını etkilemez aynı zamanda ağzı temiz ve ferah tutar.
  • Mide rahatsızlıkları için: Anason çayı içmenin diğer bir faydası ise midede şişkinlik, bulantı ve kramp sorunlarına iyi gelmesidir. Çayla beraber vücuda alınan anason yağları iştah arttırıcı özellikler sağlarken diğer yandan sindirim sistemi fonksiyonlarına yardımcı olmaktadır. 

Anason çayının zararları

  • Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar: Anason bitkisi de diğer bütün şifalı bitkiler gibi yan etkilere yol açmadan iyice araştırmalıdır. Güncel araştırmaları anasona duyarlılığı olan insanlarda az bir miktar bile anason tüketiminin alerjik reaksiyonlara yol açtığı gözlemlenmiştir. Uygulanan bölgede kızarıklık ve kaşınma gözlemlenebilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Sindirim ve solunum siteminde meydana gelen alerjik reaksiyonlar: Ağız yoluyla tüketilen anason duyarlılığı olan kişilerde solunum ve sindirim siteminde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu reaksiyonlar mide bulantısı, kusma, ishal, kısa ve hırıltılı nefes alma şeklinde gözlemlenebilir. Duyarlılığı olan insanlarda anasonun yağı akciğerde ödem yapma gibi hayatı tehlikeye sokan yan etkiler gösterebilir. Bazı insanlar da ise kasılma nöbetleri ile sonuçlanabilir. Bu reaksiyonların gözlemlendiği insanlar hemen doktora başvurmalı ve anason tüketimini bırakmalıdır.
  • Diğer ilaç tedavileriyle etkileşimi: Takviye bir ürün olarak anason tüketmek kullanılan diğer ilaçlarla tepkimeye girebilir. Östrojen ya da doğum kontrol hapı gibi herhangi bir hormon tedavisi sırasında anason tüketiminden kaçınılmalıdır. Anason östrojen ve hormonun işlevini taklit eder buda hormon tedavi yönetimin işe yaramamasına neden olur. Ayrıca kanser tedavisi sırasında da ilacın etkisini azaltacağı için yine bu dönemde anason kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Uygun olmayan tedavi: Bilinen bir sağlık sorunu yaşıyorsa anason tüketimi en uygun tedavi yöntemi olmayabilir. Östrojene olan etkisine bağlı olarak rahimde miyom; endometriyoz; rahim, göğüs ve yumurtalık kanseri olan hastalar anason kullanımından kaçınmalıdır. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde yüzde yüz güvenli olduğu tam olarak söylenememektedir. (8)

Hamilelikte anason çayı tüketimi
  • Tavsiye edilen küçük miktarlarda anason tüketmek hamileler için sorun oluşturmaz fakat anason yağı ve diğer yoğunlaştırılmış anason ürünlerinin kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Hamileler prematüre doğum yapma ihtimali nedeniyle her zaman yüksek risk sınıfında olan hastalar olarak görülürler ve yüzden doktorlar anason kullanımını önermez. Ayrıca anason ve yıldız (Çin yıldız anasonu) olan iki çeşit arasındaki farkında bilinmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır. Çin yıldızı olarak bilinen anason daha fazla risk taşımaktadır. 
Bebeklerde ve çocuklarda anason çayı tüketimi
  • Anason rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği nedeniyle gaz probleminden doğan sancılı bir süreç geçiren bebekler için kullanılmaktadır. Yarım çay kaşığı anason tohumunu 500ml kaynamış suda 5 dakika bekleterek demleyebilirsiniz. Eğer bebek en az 6 aylık ise ılıtılmış anason çayı 2 ya da 3 damla kadar bebeğe içirilebilir. Bebek 1 yaşını geçmiş ise bir damlalığın yarısı kadar (0.5ml) yeterli olacaktır. Papatya da bebeğin karın sancısına yardımcı olacağı için anason ile karıştırılabilir. Sonuç olarak en doğrusu kullanmadan önce doktorunuza danışmak ve bilgi almak olacaktır. Yıldız anason konusunda dikkatli olunmalıdır, anason tohumu tercih edilmelidir. 
İlgili Aramalar: Koah Nedir, Koah Hastalığı Nedir, Koah Nasıl Bir hastalıktır, Koah hastalığı bitkisel tedavi, koah bitkisel tedavi, koah hastalığı, koah bitkisel tedavi, koah anason çayı iyi gelirmi, koah nefes açıcı yöntemler, koah akciğer hastalığıi koah belirtileri, koah hastalığı belirtileri nelerdir.
-- sponsor içerik --

---