İkşut Otunun Faydaları, İkşut Otunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar
İksut otu

İkşut Otunun Faydaları, İkşut Otunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar


Mardin yöresinde oldukça meşhur olan İkşut otu, özellikle karaciğer yağlanması için bölgedeki aktarlar ve baharatçılar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Şifalı olarak belirtilen İkşut otu ile ilgili bilgiler ve İkşut Otu'nun faydaları hakkında yazımızı okuyabilirsiniz.



İkşut Otu Nedir?


İkşut asalak bir bitki çeşididir., Fulya, kekik, yonca veya ısırgan otu üzerine sarılıp büyür. Bitki genç iken tohumdaki besleyici maddeleri çabucak bitirip tüketir. Köksüzdür. Sapları pembe renklidir.

Yaprakları ise renksiz pullar halinde kısır kalmıştır. Asalak bitki, komşusu olan bitkiye saplarıyla tutunmak zorundadır. Destek alacağı böyle bir bitkileri dikkatle arar, bulur. 

Topraktan çıkar çıkmaz spiral biçiminde büyümeye başlar. Bir destek bulduğu anda kendini kurtarmış sayar.Eğer böyle bir destek bulmazsa kendi kendini yemeye başlar.

Genç bitki, sapının alt bölümlerini ölümle başbaşa bırakır ve buradaki organik maddelerle beslenerek yeniden destek aramaya koyulur. Desteği bulur bulmaz ona bütün kuvvetiyle sarılır ve emici hortumlarını geçirir.

İkşut Otunun Faydaları, İkşut Otunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar

Zengin bir etnik yapıya sahip olan ülkemizde, diğer yörelerde bilinmelerine rağmen bazı bitki türlerine verilen yerel isimler o bitkileri “Efsane” konumuna taşımıştır. güneydoğu yöresinde kültürün bir parçası haline gelmiş olan İKŞUT bitkisi buna en güzel örnektir.

Ülkemizde İkşut (küsküt) bitkisine verilen yöresel isimler şu şekildedir: Bostanbozan, Canavarotu, Bağbozan, Cinsaçı, Eftimon, Gelinsaçı, Kızıl sarmaşık, Küşüt ve Şeytansaçı. Yine aynı kaynakta, küsküt bitkilerinin ülkemizde genel olarak “Bostanbozan”ismiyle tanındığı belirtilmekte olup, bu türlerin bir veya çok yıllık, klorofilsiz ve asalak bitkiler olduğu bildirilmektedir

Kısacası Bu asalak bir şifalı bitkidir. Bilhassa sebzelere musallat olur ve sebzeler için çok zararlı bir bitkidir. Onlarla beslenerek yaşamını sürdürür. Ne var ki bitkilere zararlı olan İkşut otu insan sağlığı için faydalı bir otdur. 

İkşut Otu Faydaları Nelerdir?

Özellikle Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında, bulanık görmegöz yorgunluğu giderme ve klinik olarak yaşlanmanın önüne geçmek için kullanılmıştır. 

Şeker Hastalığına ve Kolesterol'a iyi geldiği söylenmektedir. Mardin yöresinde ise, karaciğer problemleri ve diz ağrıları için kullanılmaktadır. 

Antioksidan ve antikanser etkilere sahiptir. 


İkşut Otu, idrar söktürücü, koleretik safra akımı düzenleyici, bağırsak gazlarını giderici, yaraların iyileşmesini  sağlayıcı bir asalak bitki cinsidir.


İkşut otu Mardin yöresi ve kültürüyle özdeşleşmiştir.

Yörede doğadan toplanan İkşut, kaynağı uzun zamandan beri araştırma konusu olsa da sadece kurutulmuş, bir kısmı toz olan herbasının elde edildiği bitkinin tanımlanmasını imkânsız kılmıştır.

“İkşut” bitkisini doğal yetişme ortamında görmek ve yöredeki kullanımları konusunda daha detaylı bilgilere ulaşmak amacıyla güneydoğu illerine teknik geziler yapılmıştır.

İkşut Otu Nasıl Kullanılır?

2 yemek kaşığı ikşut otu yarım litre kaynamış suya atılıp sabaha kadar demleniyor ve daha sonra süzülüp sabah aç karına içilebilmektedir. 

İkşut, geleneksel olarak Mardin ve çevresinde özellikle yeni doğum yapan annelere, nadiren çok az
miktarda (2-3 çay kaşığı) bebeklerine bitkisel çay olarak verilmektedir. Mardin aktar ve baharatçılarından satın alınan kurutulmuş ikşut bitkisi önce soğuk sudan geçirilerek temizlenmekte daha sonra ılık su içerisinde yaklaşık bir gece oda sıcaklığında ağzı kapalı cam kapta bekletilerek hazırlanan çay anneye içirilmektedir. Herhangi bir tatlandırıcı madde (şeker veya bal) ilave edilmemektedir. 

İkşut Otu Tedavi süresi

Yaklaşık bir aydır (günde 3-4 su bardağı içilmek üzere). Bebekler ve Çocuklar hariç!


İkşut Otu ile ilgili bilgilerinizi ve sorularınızı sizde alt kısımdaki yorum alanından bize ulaştırabilirsiniz.


Uyarı: Lütfen Kullanmadan önce doktorunuza danışınız! 

Yöresel halk ilacı olarak bilinen ve geleneksel kullanılan İkşut bitkisinin bilimsel
olarak tanımlanmasıdır. Kullanımına ilişkin bilgiler tamamen Mardin ili yöresel kaynaklı olup, bilinçsiz
kullanımı sağlık üzerine olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle karaciğer üzerine etkili bir bitkisel drog
olduğundan aşırı kullanımı durumunda istenmeyen yan etkilerinin ortaya çıkabileceği düşünülmelidir.İkşut otu ile yapılan çayı gereğinden çok içmek sağlığınıza  zarar verebilir.

Bu içerik Açık Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. https://www.nedirkibu.com



Yararlanılan Kaynaklar: 
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/204725

-- sponsor içerik --

---