Online Metretül Hesaplama


Metretül Nedir? 

Bir doğramada kullanılan profillerin metrajının tümüne verilen ,  belirli birimde alana sahip eni dikkate alınmadan kullanılan uzunluk birimine metretül denir.



İçeriklerden Bazıları
  1. Metretül Nedir?
  2. Metretül Nerede Kullanılır?
  3. Pencere Kapı Metretül Nasıl Hesaplanır?
  4. Mermer Granit Tezgah Metretül Nasıl Hesaplanır?


Metretül Terimi Nerelerde Kullanılır?

Metretül ibaresi mobilya tasarımlarında ve tadilat ile ilgili detay çalışmalarında kullanılır. Kenarları olan çalışmalar yapılırken metretül hesabı yapılır. 

Burada usta veya iç mimar yerin keşfini yaparken metretül çıkartır ve buna göre ev sahibine fiyat sunar. Burada süpürgelik yapımı ve montajı, dolap kapakları, masa ve sandalye gibi pek çok birim metretül ile hesaplanır. 

Metretül hesabı yapmak bu birimlerdeki en doğru yöntemlerden biridir. Eğer mobilya tasarımı yaparken metrekare yapılacak olursa pek çok detay atlanmış olur.


Metretül Hesabında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Metretül hesabı yaparken elbette ki gelişigüzel hesaplamalar yapmamak gerekir. Doğru biçimde fiyat belirlemek için öncelikle iyi bir şekilde imgelemek en büyük koşuldur. İmgelemek; yapılacak işi zihinde canlandırmak ve nereye, neyin nasıl duracağı konusunda net bir şekilde hayal kurmaktır. İç mimari çalışmaların tümünde başarılı iç mimarlar iyi bir imgeleme yeteneğine sahip kişilerden meydana gelir. 

Aynı şekilde metretül hesabı yaparken de sağlam bir imgeleme yeteneğine hakim olmak gerekir. Köşeleri, kenarları doğru belirlemek, eğer gerekli ise çizim yapmak ve çizim sonunda metretülleri doğru şekilde belirlemek gerekir. 

Özellikle dolap yapımı yapıyorsak veya yaptırıyorsak rafları, kapakları harikulade bir biçimde çizmek gerekir. Dolaplar, metretülün en hassas yapılması gereken çalışmalar arasındadırlar.

PVC Pencere Sistemlerinde Metretül Hesabı


En çok ihtiyaç duyulan ve kafa karışıklığı yaratan Pencere Metretül ölçümüdür. Pencere, Pimapen metretül hesaplaması için aşağıdaki resimde örnek olarak 4 Metre genişliğinde 2 metre yüksekliğinde bir pencere çizimi yaptık. 
Pvc Pimapen Pencere Metretül Hesaplama


Resimden de anlaşılacağı gibi Pencere'de ölçü alırken kasa profilleri ve pencere profillerini dikkate aldık.

Metretül, pvc pencerelerin imalatında ve pazarlanmasında kullanılan, pvc pencerenin büyüklüğünü ve o pvc pencerede kullanılan ana pvc profil toplam uzunluğunu tanımlayan birimdir. 

Pvc kapı ve pencerelerin ağırlık (kg) veya alan (m2) ile pazarlanması pvc pencere fiyatları belirlemede yanılgılara sebep olabilir. 

Aynı ölçülerde aynı fonksiyonları görebilen bir  pvc pencere   , üretim esnasında gerçekleşen uygulama farklılıklarıyla, diğer pvc pencereden daha ağır, farklı fonksiyonlara sahip ve farklı pvc pencere modellerinde olabilir. 

Bu da pvc pencere fiyatlarının birbirinden farklı olmasına sebep olur. Bu nedenle,    pvc kapı ve pencere sistemlerinde metretül tanımı geliştirilmiştir.

Fonksiyonu, şekli veya ağırlığı ne olursa olsun tekniğine göre üretilmiş olan bir pvc pencerenin aksesuar, cam, mermer ve işçilik-montaj bölümlerini içine almayan metretül tanımı,    pvc kapı    ve pvc pencerenin büyüklüğünü en iyi şekilde açıklamaktadır.

Pencere'de Metretül tanımının kapsadıkları

  • Kullanılan ana profiller (kasa profili, kanat profili, orta kayıt profili),
  • Ana profillerin içindeki destek sacları,
  • Contalar,
  • Bağlantı elemanları (vidalar, orta kayıt bağlantı takozları, çektirmeler)

Pencere'de Metretül tanımının dışındaki öğeler

  • Detay profiller (lambri profili, pervaz profili, köşe profilleri, vs..),
  • Aksesuarlar (tek açılım aks., çift açılım aks., sürme aks., çek aç aks., vs…),
  • Cam (tek cam, çift cam, üçlü cam, özel camlar, vs…)

Diğer bir örneğimiz ise sıklıkla merak edilen ve sorulan Mutfak, Banyo tezgahlarında ölçü almak. Pencere ölçümü ile aynı olarak hesaplanmayan Tezgah ölçülerinde hesaplamaya katacağımız alanlar Boy ve En.


Mermer Granit Tezgah Metretül Nasıl Hesaplanır


Resimde ki örnekte 2 Metre uzunluğunda ve 60 CM eninde bir tezgah için yaklaşık olarak 2,60 Metretül ölçü çıkmaktadır. 

Birim fiyatı 600 TL olan granit bir mermer örneğini varsayarsak ise 2,6 Metretül ile 600 TL 'yi çarparak toplam fiyatı hesaplayabilirsiniz.
Mutfak Banyo Mermer Granit Tezgah Metretül Hesaplama


Aklınıza takılan sorular için alt kısımdan yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.


-- sponsor içerik --

---