Batak Hakkında bilmek istediklerinizi Nedirkibu.com sitesinde bulabilirsiniz. Batak oyununu öğrenmek istiyorsanız yazımızı dikkatlice okuyun. Biraz alıştırma yaptıktan sonra usta bir batakçı olabilirsiniz.Batak Oyunu ile ilgili yazımız nedirkibu.com da paylaşıyoruz, Batak Oyunu Nasıl Oynanır? Batak Nedir? ile ilgili aklınıza takılan merak edilen konuları yorum kısmında bize iletebilirsiniz.

Batak Oyunu Nedir?

Batak 4 kişilik bir oyun olup 52 kağıtla oynanır.  Eşli, tekli ve gömmeli de oynanabilir.  Her kişiye 13 adet kağıt dağıtılır ve kağıdı dağıtan kişinin sağ yanında ki ile başlanılarak ihale başlar. Oyunun kısa özeti şudur ki; Şansınıza elinize gelen büyük kağıtları kullanıp yerdeki en çok kağıdı toplamak.

Kağıtlar ve Değerleri
Temel 1. Önce Kartların anlamlarını  Bilmiyorsak Öğrenelim;
Batak Oyunu Nasıl Oynanır? Batak Nedir?

Tekli Batak Nasıl Oynanır?

Bu oyunda adında belli olduğu üzre herkes kendine oynar. 13 kağıt dağıtılır ve kağıdı dağıtanın sağ yanındaki (bedavacı) ihaleye girer ve sırasıyla ihale eldeki kağıda göre arttırılır. ihale tekli batakta en az 5 den başlar ve kimse girmez ise 4 e bedavacıya kalır.  İhaleye giren kişi Elindeki En fazla renkte bulunan kağıdı KOZ olarak seçer ve diğer kartlarda yan olarak eklenir. İhaleyi alan kişi elindeki en çok kağıda göre (En çok alırına göre) ve yan kağıtlardan (örneğin As,papaz gibisinden) kağıtlara göre ihaleye girer..Oyun sonunda girdiği ihaleyi alamazsa batar. yaz-boz ‘a ihaleye girdiği sayıda (-) olarak yazılır ve oyun sonunda en çok sayıya ulaşan oyunu kazanır.

Eşli Batak Nasıl Oynanır?

Eşli batak tekliden biraz farklı.. Karşınıza oturan kişiyle ortaksınız ve elinize göre kağıda girdiğinizde ortağınızında size güzel el vereceğini düşünüp ihaleyi yüksek söyleyebilirsiniz. İhaleye girmeden önce ortağınızla hiç bir şekilde konuşamazsınız ve fikir alamazsınız. ayrıca ihale 8′den başlatılır.

Gömmeli Batak Nasıl Oynanır?

Gömmeli batak da diğerleriyle aynı mantıkla oynanır. 52 kağıtla oynanıp 16 şar kağıt dağıtılıp fazla kalan 4 kağıt kapalı bir şekilde yere gömülür. İhaleye girecek olan kişi yerdeki kağıtlarıda hesap ederek 4 işe yaramaz kağıdını yere gömer ve yerdeki kağıtları eline alır. Gömülen kağıtları diğer arkadaşları görmez ve Aldığı kağıtları göstererek eline alır.

Koz Maça Batak Nasıl Oynanır?

Bu batak ise normal eşsiz batağın aynısıdır..Sadece koz olarak elinizdeki “maça” dediğimiz siyah ok şeklindeki kağıtlara göre söylenir.

Batak Oyunu Nasıl Oynanır? Batak Nedir?

Şimdi resimdeki sırayla anlatmaya başlayalım..

Yukarıdan aşağıya doğru..İlk siyah renki kağıt sinekdir..İkinci siyah maça,üçüncü kırmızı Kupa ve en alttaki kağıt ise Karo‘dur.

Her kağıttan 13′er tanedir..Ve kağıtların derecesine göre alınır..En büyük kağıt A harfiyle gösterilen (1) yani Asdır..İkincisi ise sağ kısımdan sola doğru azalır..Yani AS-PAPAZ(K)-KIZ(Q)-VALE(J) ve 10-9-8-7-6-5-4-3-2 diye gitmektedir..

Oyunda belirlenen koz rengindeki sıralama haricinde tüm kağıtlardan önemlidir..Örneğin koz’un 2 si diğer renkteki bir kağıdın As’ından daha önemlidir..

Batak Oyunu İçin Taktikler?

Oyun başladığında Kozunuzun en büyükleri sizde ise öncelikle kozları bitirmeye çalışın. bu sayede Diğer oyuncularda oynadığınız farklı kağıtlar yoksa koz ile çakmasını önleyip sayıyı sizin almanızı sağlayacaktır.Elinizde Kozun (A) ası yok ise  10 lu oynayarak (Yerdeki kağıdı geçmek zorunludur.) (A) nın düşmesini sağlayabilirsiniz.

Oyundaki kağıtları sayabildiğiniz kadar sayın ve hangi kağıdın çıktığını hesaplayarak çekerlerinizi alın. Örneğin Maça’nın A ve K çekilmişse Sizin Q iş yapacaktır.

Eğer sağınızdaki ilk kağıdı attıysa ve en son kağıdı siz oynayacaksınız, elinizdeki en ufak kağıtla alın. ve büyüklerine şans tanıyın..
-- sponsor içerik --

---